lördag 26 december 2009

Har Bowie gått från hög till låg tonart genom åren? Det känns så. Har det med åldern och stämbanden att göra eller blev han bara successivt nedstämd överlag? Stora frågor!

5 kommentarer:

Mikael Sjödin sa...

Det har dels att göra med åldrandet; alla sångare sjunker i tonläge med åldern. I Bowie´s fall beror det dessutom på ett intensivt cigarrettrökande.

absolutebeginner sa...

Röker han fortfarande? Jag har ju som sagt inte lyssnat så mycket på hans senare grejjer, men i exempelvis låten I'm Deranged som är med i Lost Highway av David Lynch, så går han upp ganska högt i tonläge vad jag kan minnas? Är det så att det blir mer ansträngande att sjunga högre med ålderna och att han därför håller sig lägre, eller är det så att han helt enkelt inte kan sjunga högre?

absolutebeginner sa...

Eller nej, allt är relativt och i I'm deranged går han inte upp i tonläge speciellt extraordinärt.

Mikael Sjödin sa...

Rösten är som kroppen i övrigt, den åldras (stämbanden förlorar sin elasticitet).
Detta brukar påverka dels tonhöjden, men inte nödvändigtvis. Däremot brukar rösten bli grövre på äldre dagar. det kan man höra i Bowie´s fall, men definitivt har hans röst mörknat av allt rökande också (han kedjerökte 4 paket om dagen under hela 70-talet). Jag tror han har slutat nu för han fick en hjärtinfarkt för några år sen.
I´m Deranged är från 1995, albumet Outside.

absolutebeginner sa...

Jag anade det! Att stämbanden förslappas som allt annat. Vet du, jag skulle se honom för några år sedan. Men han kom aldrig för någon hade kastat en klubba i hans öga. Hur hinner man röka 4 paket på en dag?! Han måste ha varit väldigt målinriktad ;)

Skicka en kommentar