lördag 26 juni 2010

Hirsutism

heter det när kvinnor får manlig hårväxt på kroppen.

Det konstiga är att de två tjejer jag såg på bussen var ovanligt vita. Den ena var tom naturligt ljusblond. Kan det vara så att de båda hade fått PCO? Verkar konstigt. Kanske åt de samma typ av läkemedel och det var kanske anledningen till att de nu var vänner? För att de en gång uppsökte samma gemenskap för just det läkemedlet, alltså. Jag uppfattade båda tjejerna som en aning förståndshandikappade. Kan man få manlig hårväxt i ansiktet för att man är förståndshandikappad (eller mentalt utmanad kanske det heter på svenska också nuförtiden?)? Ja, frågorna är många och mysteriet är oändligt!


Det var helt klart typ 1, enligt ovanstående bild, de båda tjejerna hade.

"Hirsutism

Definition

Abnorm hårväxt på för kvinnan onormala ställen som haka, överläpp, armar och ben, nedre delen av buken.

Pga hormonpåverkan (androgen) omvandlas de korta, tunna, oftast opigmenterade fjunen (vellushår) till sk terminalhår som är långa (1 cm-flera meter), pigmenterade och som ofta har ett märgrum.

Orsak(-er)

Ökad behåring förekommer som ett familjärt eller medfött drag hos stora befolkningsgrupper. Kvinnorna har en medfödd ökad känslighet för androgener. Hos dessa kvinnor finns inga eller marginella förändringar i blodets testosteronkoncentration. Kvinnor från sydeuropeiska länder, Mellanöstern och Indien har oftare ökad behåring än sk "vita" kvinnor.

Små cystor i äggstockarna (PCO) är en vanlig orsak. Hos dessa patienter är tillståndet kopplat till akne och glesa menstruationer.

Binjurebarksförstoring, binjuretumörer, prolaktinproducerande hypofystumör av godartat slag och ökad mängd manligt könshormon kan också framkalla ökad behåring.

Läkemedel som fenytoin, cyclosporin, PUVA, penicillamin, tamoxifen, interferon, prednisolon, androgener kan också som biverkan ge ökad behåring.

Likaså kan den sällsynta sjukdomen Porfyria cutanea tarda ge dessa besvär.

Symtom

Ökad behåring av oklar anledning startar ofta efter puberteten eller i samband med graviditet. Vanligt med behåring av överläpp. Inga tecken till ökad påverkan av manligt könshormon (virilisering)."

0 kommentarer:

Skicka en kommentar